Umeå kommun, Samhällsbyggnad, Kultur

Umeå är känt för sitt kreativa klimat med ett rikt, inspirerande, kulturliv av nationell betydelse. När en svensk stad skulle utses till Europas kulturhuvudstad 2014 föll valet på Umeå. Här finns bland annat ett operahus, fyra uppskattade museer, tongivande festivaler, en skulpturpark i världsklass, konstgallerier, en europeisk filmfestival och musik-, dans- och teatergrupper för alla åldrar.

I november 2014 öppnades Kvinnohistoriskt museum i Umeå, Sveriges första i sitt slag. Kvinnohistoriskt museum fokuserar på kvinnohistoria och har frågor om kön och makt, historia och identitet som genomgående perspektiv. Museet ägs av Umeå kommun och som en del av det demokratiska samhällsbygget är det till för alla i samhället. Museet arbetar med många perspektiv och infallsvinklar för att skapa och arbeta med historia och historiebruk, vilket sker i samverkan med andra institutioner, företag, offentliga verksamheter och medborgare.

Nu söker vi en vikarierande programproducent/utställningspedagog som vill vara en del av vårt team!


Dina arbetsuppgifter
Som utställningspedagog arbetar du med ungdomar, unga vuxna och vuxna - och ansvarar för museets pedagogiska verksamhet. Du förväntas också utveckla kontakter med föreningar och lokala grupper samt skapa och genomföra lektioner/visningar/workshops för skol- och vuxengrupper. Som programproducent utvecklar och arrangerar du programverksamhet på museet, med utgångspunkt i museets utställningar. Du deltar i planeringen av museets kommande utställningar och övrig verksamhet.

Om dig
Du har utbildning med inriktning på kultur, museer/historia eller kulturproduktion, som t.ex. producent/arrangör eller projektledare, samt har ett tydligt intresse för genus- och kvinnohistoria. Det är meriterande om du har utbildning inom genusvetenskap alternativt har motsvarande kunskaper som arbetsgivaren bedömer likvärdiga. Det är också meriterande om du har pedagogisk utbildning, i synnerhet med inriktning på utställnings- eller museipedagogik.

Vi ser gärna att du har erfarenhet av att arbeta som producent/arrangör av publika kulturarrangemang, gärna med normkritiskt perspektiv. Vi ser det även som positivt om du har erfarenhet av att arbeta med publikdialog och kommunikation. Du måste ha goda kunskaper i svenska och kunna uttrycka dig väl i både tal och skrift samt behärska engelska i både tal och skrift.

Arbetet kräver att du är självständig, nytänkande, kommunikativ och ansvarstagande med en mycket god organisatorisk förmåga. Eftersom du kommer att arbeta med frågor som rör genus, normer och identitet ställer tjänsten krav på lyhördhet, integritet, tydlighet och empati. För att trivas med tjänsten krävs att du är uttalat intresserad av människor och deras lärande, samt att du brinner för att arbeta i dialog med publik kring frågor om kön och makt, framtid, demokrati och jämställdhet.

Övrigt
Tjänsten är ett vikariat (med anledning av en föräldraledighet), heltid, med start 2018-11-01 till och med 2019-09-30.

Om Umeå kommun

Anställningsform Temporary position longer than 6 months
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer 2018/650
Kontakt
  • Maria Perstedt, Museichef, 090-16 33 76, 072-534 10 53
Facklig företrädare
  • Johan Marklund, SACO, 090-16 14 85
  • Marie Sandström, Vision, 090-16 18 86
Publicerat 2018-10-02
Sista ansökningsdag 2018-10-23

Return to job vacancies