Samhällsbyggnad, Kultur

Umeå är känt för sitt kreativa klimat med ett rikt, inspirerande, kulturliv av nationell betydelse. När en svensk stad skulle utses till Europas kulturhuvudstad 2014 föll valet på Umeå. Här finns bland annat ett operahus, fyra uppskattade museer, tongivande festivaler, en skulpturpark i världsklass, konstgallerier, en europeisk filmfestival och musik-, dans- och teatergrupper för alla åldrar.

Vill du vara med och skriva historia?
Kvinnohistoriskt museum arbetar i dimensionerna historia, nutid och framtid. Dess verksamhetsfokus är kvinnohistoria och har frågor om kön och makt, historia och identitet som genomgående perspektiv. Museet befinner sig just nu i en dynamisk etableringsfas, då frågor om organisation, flöden och processer ligger i fokus, samtidigt som framtida prioriteringar, tematiska vägval stakas ut och publika kontaktytor stärks.

Vill du vara med och forma landets allra första kvinnohistoriska museum? Vi söker dig som tar din kraft ur en passion för historia och som vill gripa chansen att arbeta normbrytande och nyskapande för att utveckla utställningsmediet.

Läs mer om Kvinnohistoriskt museum på: Kvinnohistoriskt museum

Dina arbetsuppgifter
Som utställningsproducent på Kvinnohistoriskt museum initierar, projektleder och genomför du utställningar och andra publika projekt i samråd med museets chef och i nära samarbete med museets personal. 

Du leder och organiserar arbetet i utställningsproduktionernas samtliga led; från idé, förstudie, innehålls-produktion till byggfas. Du svarar för projektplan och -budget, måluppfyllelse samt rapportering och resultat gentemot beställare. Du leder arbetet med gestaltning och föremålsurval, upphandling och inköp samt är respektive utställningsprojekts representant utåt. Du deltar också i planeringen av kommande års utställningar och i utvecklingen av museets övriga verksamhet.

Om dig
För jobbet krävs universitets- och högskoleutbildning med inriktning mot museer och kulturarv, d v s studier i kulturhistoria; i humanistiska/samhällsvetenskapliga ämnen som t ex historia, etnologi/kulturanalys, idéhistoria, konstvetenskap, statsvetenskap, historiografi och museologi. 

För att trivas med jobbet ska du vilja arbeta med historiska perspektiv och aktuella samhällsfrågor, museer och kulturarv. Du är väl förtrogen med debatten om museer och kulturarv och dess samhällsroll. Du ska ha kännedom om allmänna museers arbetsvillkor med utgångspunkt i museers samhällsroll och uppdrag, samt praktiska erfarenheter av museiarbete. Viktigt är att du har koll på samtiden och omvärlden samt har ett aktuellt nätverk inom musei- och kulturvärlden, både nationellt och internationellt. 

Jobbet kräver att du har praktisk erfarenhet av att, i rollen som utställningsproducent, driva och leda både mindre och stora, komplexa utställningsprojekt. Du ska vara skicklig på att leda andra, både externa tjänsteleverantörer och museets egna arbetsgrupper. En god beställarkompetens är viktig: för det krävs kunskaper i grafisk form och trycksaksproduktion samt ett öga för färg och form och rumslig gestaltning.

Vi vill se ett intresse för samverkan och dialog med publiken hos dig.

Du ska vara en erfaren textproducent, och kunna skriva olika nivåer av publika texter för olika medier.
Du måste ha goda kunskaper i svenska och kunna uttrycka dig väl i både tal och skrift. Ett krav är att du också behärskar engelska i både tal och skrift. Du ska vara van att framträda inför andra - från att hålla föredrag och visningar till att möta press och media.

Meriterande är:
En universitets- och högskoleutbildning, eller annan utbildning som arbetsgivaren bedömer som likvärdig, med inriktning på genusvetenskap och kvinnohistoria är meriterande, liksom intresse för att arbeta med jämställdhet och normkritik. Projektledarutbildning och utbildning i formgivning, media/design eller inredning. Erfarenhet av att söka externa medel. Kunskap om föremålshantering i anslutning till museiutställningar. Praktisk erfarenhet av arbetsmetoder som inkluderar målgrupper och publik i arbetsprocessen.

Tjänsten är en tillsvidareanställning, heltid. Dagtid, visst kvälls- och helgarbete kan förekomma

Om Umeå kommun

Anställningsform Vakituinen
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer 2017/204
Kontakt
  • Maria Perstedt, museichef , 072-534 10 53
Facklig företrädare
  • P-O Backlund, SACO, 090-16 19 68
  • Marie Sandström, Vision, 090-16 18 86
Publicerat 2017-11-03
Sista ansökningsdag 2017-11-27

Takaisin avoimiin työpaikkoihin